mandag 28. februar 2011

EFFEKTIV LAVKARBODIETT

Du behøver slett ikke være så redd for fett, så lenge du ikke blander det med mat som har mye karbohydrater, sier lege Sofie Hexeberg.

Hun driver egen klinikk i Sandvika ved Oslo, hvor hun behandler pasienter med overvekt og/eller mange forskjellige sykdommer.
Endrer kostholdet

Behandllingen skjer hovedsakelig ved hjelp av kostholdsendringer. Den er tilpasset den enkelte pasient, men baserer seg på lavkarbo-mat.


- Dette kostholdet kan få deg til å gå ned fra to til ti kilo i måneden, sier dr. Hexeberg.

Bytt til riktig mat
Eksempel på dagsmeny

Slik kan en dagsmeny se ut på lavkarbo-kost:

Frokost: Egg og bacon, omelett med litt grønnsaker, eggerøre med røkelaks eller annen form for egg - eller yoghurt naturell med 4-korn pluss eventuelt litt hakkede nøtter/frø.

Lunsj: En fargerik salat med kylingfilet, skinke, tunfisk eller annet. Eller rester av gårsdagens middag.

Middag: Rent kjøtt, fisk eller fugl, med grønnsaker i stedet for poteter/ris/pasta. Gjerne en god saus med fløte/smør/rømme/crème fraiche.

Dessert: Litt bær med Kesam Vanilje, eller et par biter mørk sjokolade (minst 70 % kakaoinnhold).

(Kilde: Sofie Hexeberg, lege)


Lavkarbo gjør deg friskere

Lavkarbo-kosthold kan hjelpe mot sykdommer sombetennelsessykdommer i blant annet hud og tarm, . Det samme gjelder diabetes, fibromyalgi, hypotyreose (lavt stoffskifte), migrene og annet.

Mange merker ifølge dr. Hexeberg at lavkarbo-kost blant annet gir økt energi, magen blir mindre oppblåst og vond, de kommer i hormonell balanse og humøret blir lettere.

(Kilde: Sofie Hexeberg, lege)


Du behøver ikke å gå på kurs for å slanke deg med et lavkarbo-kosthold.

Du må heller ikke gå på kokkekurs for å lære deg å lage lavkarbo-mat.

Det kan faktisk holde å gjøre smarte valg i nærbutikken.


Bytt ut en del vanlige matvarer.

Vær bevisst, og kast et raskt blikk på matvarenes innholdsliste hvis du er usikker.
Kremfløte er ok

Et lavkarbo-kosthold vil si at du spiser lite eller ingenting av en type karbohydrater som først og fremst finnes i sukker og snop, i brød, poteter, ris og pasta.

Disse karbohydratene får blodsukkeret til å stige veldig fort og veldig høyt, noe som tvinger kroppen til å produsere altfor store mengder insulin for å balansere det. Dette fører til økt fettlagring og kan også ende med diabetes.


Men holder du deg unna, eller kutter sterkt ned på disse matvarene, kan du kose deg med mat som vi tradisjonelt er vant til å se på som fetende: Kremfløte, smør, helfet ost, bacon, crème fraiche og annet - og allikevel gå ned i vekt!

Lavkarboråd fra dr. Hexeberg


De gode karbohydratene: Belgfrukter (bønner, linser, kikerter og liknende), yoghurt/Biola naturell, grønnsaker, nøtter og bær.

De fetende karbohydratene: Sukker, søtsaker, kaker, brus, brød (spesielt av den lyse typen), poteter, ris og pasta.






Melkesjokolade: 53 g karbohydrater Premium 70 %: 31 g karbohydrater Vaniljesaus: 15,5 g karbohydrater Kesam Vanilje: 8,6 g karbohydrater © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto





Cola: 10,6 g karbohydrater pr 100 g Farris: 0 karbohydrater Dolmio pastasaus: 7,1 g karbohydrater Hermetiske tomater: 3 g karbohydrater © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto





Loff: 46,9 g Fullkorn (pumpernickel): 36 g Servelat: 6 g Kokt skinke: 0 g © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Bytt ut disse matvarene:


Frokost:
Bytt ut vanlig brød med: Dansk rugbrød, pumpernikkelbrød eller knekkebrød av typen fiberrik. Det beste er om du kutter ut brød helt, og i stedet spiser en omelett med salat og bacon, for eksempel.
Bytt ut lettmargarin med: Meierismør.
Bytt ut servelat, salami og andre typer oppblandet kjøttpålegg med: Kokt skinke, fiskepålegg og makrell i tomat.
Bytt ut butikksyltetøy med: Hjemmelaget (det er raskt og enkelt gjort, og du kan lage det med veldig lite sukker eller bruke Sukrin).
Bytt ut cornflakes og andre typer frokostblandinger (de aller fleste inneholder mye sukker) med 4-korn, og bland gjerne med litt hakkede nøtter og frø.
Bytt ut Go'morgen-yoghurt eller fruktyoghurt med: Yoghurt naturell, som du strør litt hakkede nøtter/rosiner/havregryn/bær over.


Middag:
Bytt ut ferdigmiddager med: Rent kjøtt, fisk eller fugl - som du krydrer og lager til selv. En god saus laget med kremfløte, seterrømme eller crème fraiche kan du gjerne toppe måltidet med.
Bytt ut poteter med: Blomkål, brokkoli og/eller andre grønnsaker.
Bytt ut ris og pasta med: Belgfrukter (bønner, linser, kikerter) og/eller grønnsaker.


Dessert:
Bytt ut sjokolade- eller annen pudding med: Friske eller frosne, tinte bær.
Bytt ut vaniljesaus med: Kesam Vanilje.


Drikke:
Bytt ut brus med: Farris eller zero/light-varianten av brus.
Bytt ut øl med: Lite-øl.


Snacks:
Bytt ut melkesjokolade med: Mørk sjokolade med minst 70 % kakaoinnhold.
Bytt ut chips med: Baconsvor.
Flere alternativer


Hege Hasler Barhaughøgda er diabetessykepleier og kostveileder på dr. Fedon Lindbergs klinikk. Hun har sett på listen over matvarene som dr. Hexeberg har rådet til å bytte ut, og har følgende kommentar:


- Jeg er enig i det aller meste. Når det gjelder evt. brød til frokost, vil jeg understreke at Fedon Lindbergs fullkornbrød er det brødet som har lavest glykemisk belastning.


- Go'morgen yoghurt kan byttes ut med flere alternativer enn yoghurt naturell: Cottage cheese med bær, eller Skyr (den uten sukker) fra Q-meieriene.


- Når det gjelder saus til middag, kan det være fint å variere med magrere alternativer som kesam og yoghurt naturell. Disse kan brukes som de er eller tilsettes urter, hvitløk og krydder. En hjemmelaget guacamole er også godt til fisk, skalldyr og kylling.


- Øl kan byttes ut med tørr vin, i tillegg til Lite-øl.


- Når det gjelder snacks, vil jeg si usaltede nøtter i stedet for baconsvor.


Artikkel fra:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar